Jak narysować rosół? Konferencja o komiksie i jedzeniu w Tours z polskim akcentem
Na początku grudnia Tours na trzy dni zamieni się w stolik badawczy dla fanów komiksu i kuchni. Konferencja Graphic Gastronomy w Villa Rabelais pokaże, jak komiksy, manga i powieści graficzne opowiadają o jedzeniu i kulturach żywieniowych.
W dniach 3–5 grudnia 2025 roku w Villa Rabelais w Tours odbędzie się piętnasta edycja międzynarodowej konferencji organizowanej przez European Institute for the History and Cultures of Food (IEHCA). Hasło tegorocznego spotkania brzmi „Graphic Gastronomy. Bandes Dessinées, Comics, Manga and Food Cultures through History” i skupia się na związkach komiksu z jedzeniem, kuchnią i kulturami żywieniowymi w perspektywie historycznej.

Jak podaje IEHCA, konferencja odbywa się pod francuskim tytułem „À la table de la bande dessinée. Récits graphiques des cultures alimentaires d’hier et d’aujourd’hui”. Przez trzy dni badacze komiksu, kultury jedzenia, historii i antropologii będą analizować, w jaki sposób obrazy i narracje graficzne opowiadają o jedzeniu, gotowaniu, pamięci smaków oraz codziennych rytuałach związanych z jedzeniem w różnych częściach świata.
Program podzielono na kilka tematycznych sesji. Pojawią się panele poświęcone motywom kulinarnym w historii komiksu, reprezentacjom kultur żywieniowych w komiksach i mangach, rysunkowym pamięciom zmysłowym, a także graficznym sposobom opisywania doświadczeń kulinarnych czy wykorzystaniu komiksu w reklamie jedzenia. Wystąpienia dotkną zarówno klasycznych twórców, jak Wilhelm Busch, jak i współczesnych komiksów europejskich, azjatyckich czy afrykańskich.
Na liście prelegentów widać także polskie akcenty. W programie zaplanowano wystąpienie Magdaleny Tomaszewskiej-Bolalek z SWPS w Poznaniu, poświęcone „gourmand comics” jako narzędziu dyplomacji kulinarnej i promocji turystyki żywieniowej, a także referat Yulii Andriichuk z Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, dotyczący rysunku antropologicznego jako metody badawczej. Pokazuje to, że tematy na styku komiksu i jedzenia rozwijają się także w polskim środowisku akademickim.
Konferencja Graphic Gastronomy odbędzie się w Villa Rabelais przy 116 boulevard Béranger w Tours. Organizatorzy podkreślają, że wstęp na wydarzenie jest bezpłatny, z zastrzeżeniem dostępności miejsc. Dla czytelników zainteresowanych poważniejszym, naukowym spojrzeniem na komiks i jego związki z kuchnią może to być ciekawy pretekst, by zajrzeć do programów badawczych IEHCA i odkryć nowe sposoby czytania ulubionych historii graficznych przez pryzmat jedzenia.